Zsani

MEGJELENT a letehetetlen kalandregény folytatásaTe olvastad már az első részt?

Kertész Erzsi kalandregénye óriásit robbant a magyar könyvpiacon. Nem is csoda, hogy egy pillanat alatt lekapkodták a könyveket a polcokról: VÉGRE EGY KORTÁRS MAGYAR REGÉNY, AMI RABUL EJTI AZ OLVASÓJÁT! 

Lehengerlő karakterek, sodró cselekmény és egy varázslatos világ találkozása egyetlen könyvsorozatban, aminek a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra  jelent a második köteteA második kötetben találkozhatsz új szereplőkkel, bonyolódó kalandokba keveredhetsz, sőt az tudálékoskodás helyett az élet legfontosabb kérdéseiről eltöprenghetsz.
Tarts velünk, olvasd újra az első részt és örülj velünk a kaland folytatásának!

Kertész Erzsi kalandregénye óriásit robbant a magyar könyvpiacon. Nem is csoda, hogy egy pillanat alatt lekapkodták a könyveket a polcokról: VÉGRE EGY KORTÁRS MAGYAR REGÉNY, AMI RABUL EJTI AZ OLVASÓJÁT! 

Lehengerlő karakterek, sodró cselekmény és egy varázslatos világ találkozása egyetlen könyvsorozatban, aminek a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra  jelent a második köteteA második kötetben találkozhatsz új szereplőkkel, bonyolódó kalandokba keveredhetsz, sőt az tudálékoskodás helyett az élet legfontosabb kérdéseiről eltöprenghetsz.
Tarts velünk, olvasd újra az első részt és örülj velünk a kaland folytatásának!

Amit elárulok már most:

Van egy sulis hegymászó szakkör, amire hat gyerek jelentkezik. Az egyikük az elbeszélő Kismukk. Aztán a mászókörről kiderül, hogy nem éppen az, aminek látszik. Megannyi rejtély, természeti és tudományos csoda viszont nagy szerepet játszik a történetben. mindenkinek szívből ajánlom a metafizikai kérdéseket szívesen boncolgatóknak, és azoknak, akik csak az adrenalinra utaznak, molyoknak és kezdő kalandregény-falóknak a Pantheracímű könyvsorozatot. 

9 éves kortól

Hogy miért?

pant1.jpg

Mitől olyan jó egy kalandregény?

pant5.jpg
— Teszem fel a kérdést, amikor alapos olvasóként elfeledkezem arról, hogy minden egyes szót, mondatot és bekezdést teljes mélységében, lassan és alaposan megemésszek. Amikor csak úgy szaladnak az ujjaim között a lapok, és azon kapom magam, hogy már megint átfutottam vagy ötven oldalon, és aggódva nézegetem, milyen gyorsan fogy a könyv az ujjaim között...

1. Lendület

Nos, ha ez az érzés nincs meg, miközben olvasol, akkor valószínűleg elég gyenge próbálkozással van dolgod. Mivel én szeretek minden beszippantható és megélhető részletet megtapasztalni, nagyon lassan szoktam olvasni. De a Pantherát egyszerűen nem lehetett lassan olvasni. Csak faltam és faltam, aztán, amikor rajta kaptam magam, boldogan lapoztam vissza ötven oldalt. (Hogy tartalékoljam a is a könyvet.) És mondanom sem kell, megannyi újabb különleges zugát fedeztem fel a szövegnek. Most, hogy körülbelül tízszer átrágtam, és még mindig teljesen bele vagyok habarodva, úgy gondolom, bátorsággal állíthatom, hogy ez tényleg egy jó kalandregény! Még a leglassabb regények is sodróak kell, hogy legyenek, ha a történet jól van összerakva. De ez most egy gyors könyv, ami rabul ejti a kisiskolás olvasókat. Egy eszméletlenül sodró kaland...

2. Mélység

Műfaját tekintve ízig-vérig ifjúsági kalandregény, ami, elég komoly lételméleti kérdéseket boncolgat a maga nyelvén. Kezdő és haladó metafizikusoknak kötelező!

3. Jó karakterek

Egy jó ifjúsági könyvhöz biztos, hogy kell legalább egy jó ifjúsági karakter. Ebben a szövegben pedig hat is van! Három lány és három fiú, úgyhogy az azonosulni vágyók bőven válogathatnak, esetleg váltogathatnak, mert mindmegélhető, szuperül, teljes mélységeiben megrajzolt személyiség. Én már rosszul érzem magam, ha arra gondolok, hogy nem is élnek. Olyan, mintha én ölném meg őket. Mert a könyvet olvasva bizony nagyon is hiteles, létező barátokat kaptam, eléggé megkedveltem őket, úgyhogy (most) nem is folytatom a kivesézésüket, mert irtó tapintatlan lenne. De, hogy ne fejezzem be hiánytalanul a sort, megismerhetsz egy hősies portás nénit és egy igazi remetét is, sőt, ebből a regényből a kizsákmányoló, öncélú gonoszokat sem spórolták ki. 

4. Kaland!

Aztán kell egy jó kis kaland. Azt hittem, hogy egy ilyen egyszerű kis regény dramaturgiája nem nagyon tud kifogni rajtam, de meg kell, hogy valljam, iszonyat ügyesen van felépítve. Minden fejezet óriási meglepetéseket és fordulatokat tartogat. Erre nem számítottam... Ráadásul az elbeszélő, aki az egyik srác a mászócsapatból, Kismukk nagyon nagyon cseles. Persze még gyerek, nem tud mindent a világról (nem mintha a felnőttek sokkal többet tudnának, ez a regényből is kiderül) de a korához képest elég tájékozott, ráadásul gyorsan vág az esze és elég érzékeny is a körülötte élőkre, a világra. Éppen csak ő nem hiszi el magáról ezt a sok szuper dolgot, ami eléggé megnehezíti a mászást. Szóval, Kismukk szemszögéből olvassuk a kalandot (mert bizony, útinaplót is készített, amit persze élőbeszéd szerűen folyamatosan kiegészít), ami egy cseppet... nos, hihetetlen, és be kell látni, hogy szeret fantáziálni, kitalált történeteket lejegyezni, úgyhogy nem árt tudni, hogy nem lehetünk teljesen biztosak az állítottakban... Ez a narratológiai keret sokat ad a regény történetéhez, ha elolvasod, te is megtudod, miért. 

pant3.jpg
Szóval, Kismukk (akiről amúgy azt kell még tudni, hogy tényleg kicsi, tehát alacsony, vékony, és nem szokott megmukkanni sem, ellenben írásban és rajzolásban elég jó) szerint be lettek zárva az osztálytársaival (barátoknak a kaland kezdetén egyáltalán nem mondanám őket) egy hógömbbe! Illetve egy összezsugorított hegybe, amit üvegbúra fed. Na, igen, ez alapból elég meredek, hát még a folytatás: ezt a hegyet egy kincsvadász Meredek John kicsinyítette le és lopta el, aki mászótanfolyamot hirdetett a suliban. Az erre jelentkező ártatlan gyerekekkel (akiket szintén összezsugorított) pedig meg szeretné mászatni a hegyet, hogy megszerezzék neki a (nem is akármilyen, hanem komoly energiákkal bíró) kincset. Ehhez pedig fogja a mászótanfolyam lelkes kis vendégeit, és lekicsinyíti őket, aztán mehetnek hegynek fel a búra alatt. Igen ám, de ezt a hegyet még soha senki nem mászta meg, sőt megannyi legenda, tudományos és áltudományos hír lengi körül a nevét! És ebben van a szöveg zsenialitása! Mert a történetben finoman, teljesen koherens képet alkotva keveredik az olvasó számára reális és irreális világ. Azt pedig, hogy hol a határ, csak az olvasó döntheti el.

Neked belefér, hogy egyszer csak találnak egy hegyet, amit senki nem mászott meg? És az, hogy ott egy csomó természetbúvár és hegymászó eltűnik? Vagy, hogy különös fajokról és jelenségekről számolnak be a visszatérők, akiket egyből elmeháborodottnak is nyilvánítanak? Hol van az igazság?

Vajon mi van a hegyen? Mitől olyan különleges a kincs, és hogyan lehetséges egyáltalán a megoldása ennek a lehetetlen helyzetnek? Kijutnak a gyerekek a hógömb fogságából? Megmásszák a hegyet? Milyen változásokon mennek keresztül közben? És egyáltalán, mi lesz, ha kijutnak? Mit kezdjenek egy náluk ezerszer nagyobb gonosz kincsvadásszal és a társaival? Egyáltalán elhiszi ezt valaki?

Olvass bele a könyvbe!

Lapozz a könyv szerzőjével, Kertész Erzsivel készített interjúnkra!

A Panthera rejtélye sok titkot tartogat még az olvasók előtt... Íme a folytatás!

<description><p>Ismerd meg a legfrissebb könyveket! Könyvek, amiket mi ajánlunk neked!</p></description>
26680.jpg
26680.jpg
pant1.jpg
pant5.jpg
pant3.jpg
Kertész Erzsi